Bespoke Orangery And Roof Lantern Add Light To A Listed Property

Traditional Timber Orangery By Vale Garden Houses This stunning renovation project in Nottinghamshire provided the owners with a new look home, more space and links to their lovely landscaped garden. Vale’s input into the project involved the design of a large orangery and a glazed roof lantern. The current owners lived down the road and when they had the opportunity to move, they realised no work had been done to the house in quite some time, so they took the opportunity to renovate and extend the house at the same time.

The clients had already purchased a Vale conservatory for their previous home, and were so happy with the product and service they received; they didn’t have any hesitation in contacting us to be part of their latest project. Whilst Vale would normally apply for Planning Permission and Listed Building Consent on behalf of the client, this was handled by the Architect as part of the larger scheme of works.

The extension was centred around the inner kitchen which provided a new dining area featuring a bespoke roof lantern by Vale which allows more light to flood into both areas. From here Vale were asked to design a generously proportioned orangery to become a sitting room with links to the garden. This was achieved through the inclusion of bi-fold doors and large, full-height sash windows, allowing for fabulous views out to the garden, whilst also being protected from the elements. The orangery is in a traditional style, designed to tie in with the existing features and proportions of the main house. Matching double doors were produced for the adjoining dining area and the living room at the far end of the extension to create a sense of harmony throughout the entire western façade of the property.

Elegant Traditional Orangery By ValeTraditional Garden Room By Vale

The temperature inside the room is controlled through various means, the sash windows allowing cross ventilation whilst the built-in roof vents allow rising heat to escape through the roof. For the colder months, heating is provided by a thermostatically controlled underfloor heading system.
The gardens leading from the orangery were a combination of lawn, patio area and wonderfully planted beds, delivering a calming feel with picturesque scenes from every angle.

The orangery and additional joinery were all painted inside and out with ‘Wild Mink’ from our Period Paint Collection, a satin finish microporous paint, which allows the natural timber to breathe whilst being highly resistant to flaking and peeling.

This new section of the house has added a unique space for the owners and it is one that is used every day and for entertaining friends.

Elegant Traditional Orangery By Vale Garden Houses

This project has featured in Vale’s adverts and website as it is an excellent example of the craftsmanship that Vale put into each and every structure they design and make.

Back To Archived News
REQUEST A BROCHURE