Bringing The Family Together With A Cleverly Designed Extension

The owners of this period property were keen to create more space in their busy family home for cooking and dining together. They wanted to maintain the traditional look of their lovely town house and the extension needed to adhere to the architectural style of their home.

Previously, access to their garden was down some steps from a sitting room and the brief for the new space was for a light-filled, traditional style orangery extension, with patio doors, opening to the garden. We worked alongside our client’s architect and designed glazed roof lights, side windows and the lovely arched doors. As the property is listed, both Planning Permission and Listing Building Consent were required - both of which were approved without any problems.

Due to the positioning of the house with the ground level being lower at the rear of the property, to enable the new extension to be built there was a lot of ground work done. The extension extends from the basement, so the ground had to be dug out to form its platform which measures 7 metres by 6.5 metres.


There are many things to consider when designing a kitchen extension and an orangery style is likely to be the best choice as wall space will be available for cabinetry. Also, key to the comfort of the room is ventilation and Vale ensure that within their designs there is always a ‘cross flow’ of air - this is achieved with adequate side and roof ventilation. Each glazed roof light incorporates a thermostatically controlled roof vent.

The two rooflights flood light onto both sides of the extension and the space internally is cleverly designed to have a kitchenarea to one side and dining to the other. Three arched double doors open to the patio area linking this new space beautifully with the outside world.


The owners of the house chose a local bespoke kitchen company to design the Shaker style units and the décor is very calming. The walls are painted in ‘Vale White’ and the timber windows, doors and roofs are painted in ‘Putty’, both from Vale’s Period Paint Collection. To co-ordinate with the ironmongery of the kitchen units our client chose to use our new nickel ironmongery for the doors and windows.

Lighting was carefully considered at the early stages so any wiring provisions were addressed within the design. The lighting chosen provides different moods within the room. We incorporated downlights around the perimeter of the room and our client chose some period inspired central pendants from Jim Lawrence Lighting.

Internally, we clad the roofs with decorative timber mouldings and trims which add a ‘richness’ to their appearance and it is this attention to detail, that the clients chose Vale.
The original brief for creating a wonderful light filled space has certainly been met and it is now one that the whole family can enjoy together.

Back To Archived News
REQUEST A BROCHURE