Vale Garden Houses Square Logo
For those who appreciate the difference

Bringing the family together with a cleverly designed kitchen orangery

Case Study #17

A very traditional orangery creates a great useable space, yet maintains the traditional look compatible with this elegant period townhouse.

Previously, the only access to the garden was down a set of steep steps from the sitting room, which meant the garden was not used very much at all.

Due to the positioning of the house with the ground level being lower at the rear of the property, the general internal workings of the house needed rethinking which involved relocating the kitchen into the new orangery. This not only provided a fabulous generously sized orangery kitchen and dining room, but also gave easy access to the new terrace and garden which created a whole new prospect of indoor/outdoor entertaining.

Dimensions : 9.5m x 4m
Colour : Vale White (Exterior), Putty (Interior)

The key to creating a glazed kitchen extension is designing in enough wall space for appliances and cupboards. This may mean that some windows built in the scheme will be above work top height. Here, a small section of full height wall provides a backdrop for a cooking station and extracting heat and food smells.

Even with an AGA on in the summer, the temperature in this room is surprisingly well controlled.

Windows either side of the cooker, in conjunction with good roof ventilation keep the room cool, whilst underfloor heating warms the room on colder days.

We love the symmetry in this room.

The inset box gutter between the twin lanterns, and above the central island unit, provides the perfect place to hang feature pendant lights.

The lanterns with three pairs of curved doors painted ‘Putty’ contrast beautifully with the clean white walls, ceilings and surfaces.

Similar Case Studies

Contemporary conservatory kitchen extension provides a contrast to other rooms

Read Case Study

Addition of an orangery adds 21st century charm and efficiency to this period property

Read Case Study