Vale Garden Houses Square Logo
For those who appreciate the difference
Living room orangery extension

Residence Enhanced by an Orangery, Bronze Screens and Bespoke Furniture from our Interiors Department

Case Study #34

A multilayered project combining a bespoke Orangery, Bronze Casements and utilising our Interiors Service creates a truly exceptional living space in this Leeds suburban home.

This family home in the leafy suburbs of Leeds was generous in size with many formal rooms, but was missing a bright and airy space which would provide a garden room for all-day use and a stylish feature to the north elevation of the property.

The family also needed to find a means of connecting the formal living room with the family kitchen which were the other main rooms used in the home.

Project before picture
Dimensions : 7.7m x 5.5m
Colour : Vale White (Exterior), Mud pie (Interior)
Watercolour of orangery

Our designer made every effort to flawlessly marry up this Orangery with the original house; leadlights to the top of the four-pane windows and a brick base mirror the lead design and brickwork on the existing structure.

Inside the room, two bronze screens replace old timber doors and panels. They add a touch of contemporary detail and allow light from the bright and airy garden room to stream into adjacent rooms.

Exceptional living room orangery

These casements work beautifully with the bronze lighting that punctuates the space, from the stunning matching chandelier and wall lights to the quirky standard floor lamp.

Dining table with bronze screen

Our Interior Designer worked closely with our client to provide stylish solutions, making the very best use of space for relaxing and dining. We work in collaboration with our partners in Italy providing hand carved and hand painted pieces of furniture that make the space truly unique.

Orangery detail 1
Orangery detail 2
Orangery detail 3
Orangery detail 4

We are able to supply some beautiful sofas and chairs such as the Imperia suite above right, an Italian carved frame with a painted and antiqued finish from Vales Period Paint Collection. We also work closely with many well respected suppliers in the UK and Europe to coordinate the look in the room.

Conservatory Interiors by Vale
Orangery entablature detail

The classical detail in the conservatory contrasts beautifully with the rich lustre of Bronze seen within the room. The whole project oozes luxury and quality at every turn, a tribute to our clients excellent taste and discerning eye.

Close up of bronze
Detail shot of bronze casements

Similar Case Studies

Elegant classical garden room with full length glazed panels

Read Case Study

Total transformation of a edwardian house with an orangery extension

Read Case Study